Posted on Leave a comment

14 idej za družinsko sprostitev

Sprehod z baklami

Vedno znova ugotavljam, da otroci bolj kot nove igrače in obiskovanje glasnih prireditev potrebujejo nas – našo čuječo prisotnost in sproščeno skupno igro. Včasih kar pozabim, kako nas majhni trenutki sproščene igre povežejo in zbližajo. Se želiš tudi ti na igriv in lahkoten način s svojimi otroki sprostiti in zbližati? Želiš ustvariti čudovito (pred)praznično vzdušje? Iščeš ideje za nepozabne družinske trenutke – tiste, ki si jih otroci zapomnijo za vedno?

S teboj delim 14 idej za družinske »aktivnosti«, ki spodbujajo čuječnost, medsebojni pogovor, gibanje in skupni čas v naravi, hvaležnost, sprostitev in prijetno razpoloženje. Močno upam, da s kakšno od spodnjih idej na enostaven in lahkoten način tudi ti obogatiš vašo družinsko vzdušje.

Še več idej in navdiha najdeš v Zimskih iskricah – zimske iskrice so družinske kartice z aktivnostmi za jesensko-zimske in praznične dni. So navdih in želja po bolj umirjenih, igrivih in povezanih družinskih trenutkih. Ker je še posebej decembra običajno vsega dovolj – druženja s prijatelji, organiziranih aktivnosti, prireditev v vrtcih in šolah, zabav ter zanimivih dogodkov v mestih – za svojo družino raje izberem bolj umirjene aktivnosti.

En drugemu podarite masažo

Vsi vemo kako pozitivno masaža vpliva na naše telo, zato jo privoščimo sebi in otrokom čim večkrat! Masaža ima blagodejne učinke predvsem zaradi nežnosti in topline dotika. Dotik ima čarobno moč, saj daje občutek bližine, sprejetosti, zaupanja in negovanja.
V prijetnem ambientu drug drugemu podarite sproščujočo masažo. Vsak ima v sebi talent za božanje in masažo drugega. Po želji lahko svoj talent izpopolnite tako, da si v družinskem krogu ogledate video prispevek o masaži ter se naučite nekaj novih masažnih gibov. Novo znanje preizkusite kar takoj

Naj zadiši po piškotih ali pici

Kuhanje v prijetni družbi in ob spontanem pogovoru postane veliko več kot le priprava jedi. Družinsko ustvarjanje v kuhinji je čudovita priložnost za sodelovanje, medsebojno učenje in skupno zabavo. Skupaj pripravite testo za piškote in jih unikatno oblikujte vsak po svoje. Ali pa pripravite domače testo za pico, nato pa uskladite želje in naredite pico čisto po vašem izboru. Tisti, ki običajno pripravlja jedi v družini, naj tokrat predvsem pomaga in usmerja. Med pečenjem skupaj pospravite, nato pa si privoščite jedi, ki ste jo pripravili z veseljem in ljubeznijo.

Družinski objem

Kako radi se stisnemo en k drugemu. Objem nam daje občutek sproščenosti, varnosti in ljubljenosti. Kako zelo radi starši v objem ujamemo svojega otroka. V njegovem objemu začutimo posebno povezanost, otroško razigranost in radost. Objem tudi tolaži in zdravi. Je varen za žalostnega in razburjenega otroka. Vsi skupaj se povežite v sproščenem družinskem objemu. Da bo še bolj zabavno, ga na koncu ujemite še v objektiv in naredite nekaj družinskih selfijev.

Igrajte se »čirule čarule hokus pokus sim salabim«

Majhne otroke lahko presenetiš in razveseliš z najbolj preprostimi čarovniškimi triki, ki se jih lahko mimogrede naučiš preko spleta ali se jih spomniš iz svojega otroštva. Starejši otroci se lahko preizkusijo v čaranju sami in celi družini pripravijo pravo predstavo. Pričarajte si igrive družinske trenutke, polne heca in smeha!


Oglejte si družinske fotografije

Druzinska fotografija

Ob gledanju fotografij se spomnite na vse lepe trenutke, ki ste jih skupaj doživeli. Obujanje spominov zelo pozitivno vpliva na dobro počutje. Fotografije nas spodbudijo, da se razgovorimo ter ponovno nasmejemo skupnim dogodivščinam. Na računalniku si oglejte fotografije s počitnic ali družinskega izleta. Po želji lahko vsi skupaj izberete nekaj najboljših fotografij, jih razvijete ter obesite v vaš dom. Z galerijo družinskih fotografij lahko na preprost in ustvarjalen način polepšate in poživite svoj dom.

Posadite božično žito

Dokler nisem poznala ozadja sejanja božičnega žita, se mi je zdelo dejanje samo brez večjega pomena. Zadnje čase pa me nagovarjajo simbolni pomeni običajev naših prednikov, zato rada preberem pomen nekega običaja. S simboliko sejanja božičnega žita sem otrokoma posredovala tudi sporočilo o nematerialni plati praznovanja.
Običaj sejanja božične pšenice se je ohranil vse do danes. Značilen je za Portugalsko, južno Italijo in Hrvaško, tudi v Sloveniji je kar prisoten. Žito, ki ga posejemo na dan sv. Lucije (13. december), zraste do božiča in krasi božično mizo, kasneje pa ga postavimo pod smreko ali ob jasli. Pšenično žito predstavlja simbol plodnosti in novega življenja (ker so bo dan začel zopet daljšati). Prebujanje življenja v zrnju žita v dom prinaša radost, obilje in srečo. Pravijo, da uvelo pšenico vrnemo naravi, na primer tako da jo nastavimo pticam, da pšenico pojedo.

Igra po navodilih otroka

Mlajši otroci radi dajejo navodila, kako naj se igramo in vključimo v njihovo igro. Včasih nas odrasle njihova navodila in odločnost zmotijo, saj niso v skladu s tem, kar si mi predstavljamo, predvsem pa želimo igro odigrati po svoje. Za otrokov razvoj je zelo dobro, da upoštevamo njihovo samoiniciativnost in ideje tudi tako, da igro odigramo čisto po njihovih navodilih. Dajte otrokom prosto pot, naj si sami izberejo kaj in kako se boste vsi skupaj igrali.
Starejši otroci si lahko za celo družino izmislijo svojo (družabno ali doživljajsko) igro ali pa predlagajo katero od družabnih iger, ki jih imate doma. Morda želijo pripraviti nastop ali pokazati, kaj so na samem ustvarjali zadnje dni.

Družinski trenutki na prostem

Družinski trenutki so lahko preprosti in čudoviti hkrati. Tudi v mrzlih dneh se kdaj spomnite na skupni sprehod v naravi, ki sprošča in razgiba telo. Sprehod lahko z lovljenjem in s skrivanjem med drevesi postane bolj zanimiv in vzdušje bolj lahkotno. Med sprehodom si lahko pripovedujete izmišljene in skrivnostne zgodbe ali igrate uganke. Morda iz bližnjega hribčka ujamete še sončni zahod in skupni sprehod postane čarobno doživetje.


Družinska telovadba

Pogosto se tekom dneva pozabimo razmigati. Tokrat si privoščite čas za družinsko zabavno telovadbo. Vsak član družine pokaže vsaj eno vajo, ki jo nato vsi skupaj ponovite. Na koncu vse vaje združite v kratko gibalno sprostitev. Meni je družinska telovadba med najbolj zabavnimi aktivnostmi, saj smo skupaj ustvarjalni, aktivni in še nasmejemo se.

Sosedom polepšajte dan

Vsi radi preberemo pozitivne spodbude in lepe želje. V družinskem vzdušju jih lahko podarite na zelo enostaven način in tako presenetite vaše sosede ali obiskovalce mesta. Vsi skupaj se odpravite na kratek sprehod in v bližini doma s kredo na tla napišite božična sporočila za mimoidoče. Mlajši otroci naj narišejo praznične okraske in z risbo razveselijo tako otroke kot odrasle. Pričarajte praznično vzdušje zase in vaše sosede.

Čajanka

Čajanka je obred pitja čaja, ob katerem si vzamemo čas za sproščen pogovor in umirjeno druženje brez obveznosti. Povabite družinske prijatelje ali sorodnike na obisk in jim pripravite čajanko. K čaju dodajte manjše prigrizke, na primer domače piškote, tople vaflje, pečena jabolka ali hruške. Čajanka naj v družbi mlajših otrok vključuje tudi igro z njimi. Pri starejših otrocih pa bodite pozorni, da na čajanko povabite tudi družbo zanje ali jih vključite v pogovor odraslih.

Sprehod z baklami

Ko se stemni, je sprehod po gozdu ali travniku v soju bakel in z lučkami v roki izjemno doživetje tako za odrasle kot za manjše in starejše otroke. Zvečer se z baklami ali lučkami odpravite na sprehod v naravo, lahko tudi na vrh bližnjega hriba. Z mlajšimi otroki lahko bakle zapičite v zemljo in v krogu zapojete kakšno pesem ter zaplešete. S starejšimi otroki pa se lahko podate na daljši sprehod in si pripovedujete šale ali izmišljene zgodbe.

Igra senc

V zatemnjenem prostoru se poigrajte s svetlobo svetilke ter s sencami, ki jih ustvarite z roko ali predmeti. S svetilko lahko na steno rišemo različne like, ali z roko ustvarimo različne podobe. Ugibajte, kaj je prikazano na steni. S svetilkami raziskujte po prostoru, zaplešite z baterijskimi svetilkami, se igrajte skrivanje predmetov ali iščete skriti zaklad. Po želji lahko pripravite kratko predstavo kot pri senčnem gledališču.


Čas ena na ena

Starši si ponavadi redko vzamemo čas za druženje z otrokom »ena na ena«. Velikokrat smo vsi skupaj ali v družbi prijateljev in sorodnikov. Poleg tega se med gledanjem televizije, kuhanjem in opravki ne moremo posvetiti drugemu predano in sproščeno. Razmislite, kaj je tisto, kar bi otroka razveselilo, da počneta skupaj. Vsak od staršev naj si vzame nekaj časa samo zanj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja