Posted on Leave a comment

ČAS ZA PRISTNE TRENUTKE

Zimske iskrice so družinske kartice z aktivnostmi za zimske in praznične dni. So navdih in želja po bolj umirjenih, igrivih in povezanih družinskih trenutkih.

Ob prevetritvi družinskih vrednot in z željo po pozitivnem zgledu otrokoma sem se začela ponovno spraševati o pomenu posameznega praznika. Še posebej pri božičnih praznikih in rojstnih dneh sem želela na novo razumeti in začutiti njihov namen. Samo prevzeti navade iz svoje in moževe družine zame v nekem trenutku ni bilo dovolj. Želela sem vedeti, zakaj nekaj počnem, zakaj ohranjam določeno navado. Spraševala sem se, kaj je zame pomembno, katere vrednote, simbole in navade čutim v tem trenutku kot ključne za našo družino. Želela sem se osredotočiti na temeljno vrednoto, ki jo ves čas praznovanja (ne glede na zunanje okoliščine, predvsem potrošniško usmerjene družbe) ohranjam kot izhodišče, kot temelj.

Iskala sem način, kako združiti več vidikov doživljanja božiča. Krščanski vidik praznovanja Miklavža, božiča in Silvestra (in treh kraljev) mi je dokaj dobro poznan, saj je del mojega odraščanja in naše kulture. Pomene sem iskala tudi v razumevanju praznovanja naših davnih prednikov in starodavnih kultur, od  koder izhaja veliko božične simbolike, ki jo ohranjamo še danes. Kot tretji, a enako pomemben, je še osebni vidik, kaj ob praznovanju čutim, doživljam in kakšno sporočilo želim prenesti svojim otrokom? Božič sem prepoznala kot družinski praznik povezovanja in miru, navdihuje pa me tudi povezanost s cikličnostjo narave. Praznik je zame veliko bolj čaroben, če si kot družina vzamemo čas in se nanj pripravimo. Priprava na praznik predstavlja pot posameznika in družine, polno priložnosti za tiste iskrice, ki nas povezujejo in izpolnjujejo.

Ob naglici vsakdanjega življenja si želim pri praznovanju osredotočiti na tisto, kar je zame oz. za naju z možem res vredno. Želim se zavedati trenutka tukaj in zdaj. Si vzeti čas za trenutke z ljubljenimi osebami in s samo seboj. Za nekaj časa želim pozabiti na male obveznosti in velike načrte. Želim si dneve napolniti z notranjimi občutki povezanosti. Občutiti hvaležnost za točno to, kar imam in kar živim. Adventni koledar s kratkimi aktivnostmi za vsak dan vključuje točno to. Kot družina si vzamemo dragocen čas za nas in postavimo odličen temelj za prihajajoče leto.

Povabim te, da sam zase in v svoji družini odkriješ in podpiraš tiste navade, ki tebe in tvojo družino ohranjajo v dobrem razpoloženju in te radostijo. Povabim te, da praznikom dodaš osebni pomen, da se veseliš praznika na svoj način. Vsako leto znova imaš priložnost, da pričneš z novimi tradicijami ali obudiš in prenoviš stare navade. Vključi tiste aktivnosti, s katerimi ustvariš prijetno razpoloženje tako zase kot za druge. Ti trenutki se zapišejo v tvojem srcu in v srcih ljubljenih oseb. To so svetli spomini na skupna družinska praznovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja