Posted on Leave a comment

Črki m in n pojasnjujeta dinamiko miselnih procesov, le ti pa odločilno posegajo v polje medosebnih odnosov

Medosebni odnosi

Danes večino dneva preživimo ob nenehnem premišljevanju. Ko se zbudimo, razmislimo, kaj vse nas čaka v dnevu in kaj vse moramo postoriti. Čez dan smo predani zaposlitvi in opravkom, pogosto v mislih analiziramo svoje probleme in interese, razmišljamo o preteklih situacijah in o izidih v prihodnosti. Zvečer na primer ob pregledovanju objav na socialnih omrežjih, gledanju televizije ali ob branju novic in knjig prav tako zaposlimo svoj um. Naše misli nas zaposlujejo ves dan, non stop. Trenutkov, ko nič ne razmišljamo, je relativno malo. Za nekatere je to vrlina, za nekatere ovira. V vsakem primeru pa je razmišljanje neločljiv del nas, zato je tudi dobro, da razumemo različne tipe miselni procesov in tako lažje razumemo drug drugega.

Se zavedaš, na kakšen način razmišljaš?

Ko sem ob študiju grafologije in samostojnem raziskovanju spoznala zelo preprosto razlago različnih miselnih procesov, se mi je življenje obrnilo na glavo – v pozitivno smer seveda. Čeprav sem o medosebnih odnosih prebrala že kar nekaj literature, je grafološki vpogled na različne miselne procese moje razumevanje odnosov z najbližjimi postavila v povsem novo perspektivo.

Kar naenkrat sem razumela, zakaj se z nekom lažje razumem, zakaj imam pri nekomu občutek, da me sploh ne sliši (ko se z njim sicer pogovarjam), zakaj so nekateri na miselnem področju tako zelo počasni (a nič manj učinkoviti) in zakaj lažje rešujem konflikte s tistimi, ki imajo miselne procese podobne mojim. Ne samo, da sem spoznala razlike med različnimi tipi ljudi, ampak sem se naučila, kako posamezen tip človeka zelo hitro prepoznati v njegovi pisavi! In to se lahko z nekaj vaje naučiš tudi ti.

Ob podrobni razlagi, ki vključuje tudi praktični prikaz grafoloških pokazateljev, boš v šestih delih prepoznal/a, kako različni miselni pristopi bistveno vplivajo na naše izražanje in komunikacijo v vsakdanjem življenju ter razkrivajo pestro dinamiko medosebnih odnosov. Poleg tega je poznavanje lastnih miselnih procesov tudi dobro izhodišče pri odločanju za poklicno usmeritev ali za razumevanje, kako organizirati svoje delo doma ali v službi. Ob analizi ujemanja parov ali usklajenost delovnih timov je analiza miselnih procesov en od ključnih vidikov za razumevanje dinamike teh odnosov.

S teboj delim poglobljeno znanje o 4 različnih miselnih procesih:

Prepoznaš razliko med črkami m in n?
  • Zgornja vrstica ponazarja kumulativno mišljenje, saj sta črki m in n zapisani večinoma v obliki arkade ali loka.
  • Vrstica v sredini ponazarja raziskovalni miselni pristop, črki m in n imata namesto loka na vrhu špičke oz. ostre kote.
  • Spodnja vrstica pa prikazuje izčrpno mišljenje, kjer so črke m in n zapisane v obliki črke u.

Bolj podrobne razlage o oblikah črk m in n ter njihovih razlagah si preberi v samostojnih prispevkih. Poleg zgoraj omenjenih osnovnih tipov mišljenja bom v prihodnje s teboj delila še razlago površnih potez, ki jih nekateri zapisujejo pri črkah m in n, ter razlago za tiste pisave, kjer pisci kombinirajo različne tipe mišljenja.
Naj te izrazi za različne tipe miselnih procesov ne begajo, saj gre za delno posrečen prevod iz angleških terminov.
Pripomba: Prva črka besede Menina planina je zavestno napisana z malo začetnico, zaradi črke “m”, ki ponazarja različne možne oblike pisanja te črke.

Preden se podaš na raziskovanje po svoji pisavi in prebereš zanimive razlage, želim s teboj deliti še osebno izkušnjo:

Kot mlajša sem reagirala precej užaljeno, tudi jezno in z obilico razočaranja, saj poleg pomanjkanja izkušenj tudi nisem poznala ključnih razlik in diametralnih nasprotij miselnih procesov in različnih načinov komunikacije. Preveč sem izhajala iz lastne perspektive »jaz imam (vedno) prav« in se soočala z občutki nerazumevanja, zamero pa dolgo časa držala v sebi. Zdaj vem več. Zdaj vem, kako razmišljam jaz in kako reagiram v določenih (čustvenih ali stresnih) situacijah. Zdaj vem, da sogovornik reagira drugače kot jaz – ne z namenom, da bi me prizadel, ampak zato, ker je njegov miselni proces in način komuniciranja lahko (povsem) drugačen kot moj. Zdaj vem, kako in zakaj so mi nekateri ljudje tako podobni ali nekateri tako zelo različni. In konec koncev, se zdaj ne sramujem več svojih (počasnih in premišljenih) odzivov.

Zdaj znam končno drugim razložiti, zakaj potrebujem čas za premislek preden reagiram, preden se nekaj odločim in preden nekaj razložim. Bolj ko je situacija čustveno napeta, več časa potrebujem, da umirim svoj um, prepoznam svoje misli in začutim svoje občutke, skombiniram pretekle izkušnje z novimi izzivi, povežem priložnosti, morebitne nevarnosti, pluse in minuse in tako dalje. Dokaj zapleten proces, a znotraj le tega se počutim varno. Tistim, ki reagirajo zelo hitro, je to kar izziv razložiti (in razumeti), saj jih počasni pristopi hitro iztirijo. Kako pa reagiraš ti, bolj impulzivno in hitro, brez premisleka ali bolj premišljeno, s premorom pred reakcijo?

Novo razumevanje različnih tipov mišljenja je izjemno obogatilo moje odnose, saj se med drugim ne ukvarjam več z vprašanji »Zakaj si (meni ljuba oseba) ne vzame več časa zame?«, »Zakaj je nekdo tako počasen?« ali »Zakaj me sogovornik ne posluša?«, ampak sem nove izkušnje obrnila sebi v prid ter prilagodila svoj način razmišljanja, delovanja in komuniciranja glede na osebo in situacijo. Če sem bila v komunikaciji z osebo, ki razmišlja zelo hitro, a tudi bolj površno, ji nisem razlagala določenih podrobnosti ali podajala obsežnih razlag (četudi bi si to želela), ker vem, da je njeno okno pozornosti zelo ozko. Ob takšni osebi sem pogosto tudi dobila občutek, da me sploh ne posluša (in res me ni, saj je pogosto razmišljala o drugih stvareh), ampak ji tega nisem več očitala, sem pa znala na jasen in prijeten način pridobiti njeno pozornost, ko sem jo res potrebovala.

Že samo oris različnih tipov miselnega delovanja je zelo zgovoren sam po sebi. Če pa želiš povezati razlage z razumevanjem tvojega miselnega procesa, pokukaj v svojo pisavo in boš hitro opazil/a, kakšen način pisanja (črk m in n) prevladuje pri tebi. Če si v dvomih, kateri miselni proces prevladuje v tvoji pisavi, me pocukaj za rokav, najboljše kar v komentarju pod prispevkom (dodaj fotografijo tvoje pisave), in če bom utegnila, ti z veseljem odgovorim na tvoje dileme in vprašanja.
Naslovna fotografija by Živa Časar Sluga (Alivepine Creative Studio). Živa izraža svojo umetniško nadarjenost s sodobno kaligrafijo in prefinjenim občutkom za fotografijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja