Posted on Leave a comment

Domača darila v kozarcu, so ti všeč?

Domače ni samo moderno in priljubljeno, je tudi veliko bolj okusno, večinoma bolj zdravo in je predvsem zelo osebno. Če si pripravljen svoje domače dobrote deliti z bližnjimi, potrebuješ le še privlačno in lično embalažo. Pa tudi embalaža je lahko preprosta in privlačna hkrati.

Sama sem letos pripravila domačo slivovo marmelado brez sladkorja. Lani sem pripravila domač sataraš in marelično marmelado z zelo malo dodanim rjavim nerafiniranim sladkorjem. Marelično marmelado sem pripravila tudi z dodanimi rozinami in datlji. Do sedaj sem zvarila tudi že bezgov sirup in alkoholni pripravek iz ameriškega slamnika, domačo čokolado in čičerikin namaz. Leta 2013 sva z možem za poročna darilca vsem najinim svatom podarila domačo marelično marmelado, ki sem jo kuhala dvakrat, saj sem jo v prvo zažgala. Česa si se pa ti do sedaj lotil/a?

Moj oči me redno crklja z domačim ognjičevim mazilom iz olivnega olja, čebeljega voska in ognjiča. Redno suši tudi zelišča in začimbe z vrta ali nabrane na morju ter pripravlja čaje in zeliščno sol. Moja mami je ekspert za božansko paradižnikovo omako, vse vrste marmelad, vložen čemaž ter zeliščno domačo »vegeto«. Tašča me je prijetno presenetila s kozarcem s sestavinami za domačo peko piškotov in zeliščnim olivnim oljem.

 

Darila v kozarcu so lahko res unikatno in osebno darilo. Zbrala sem nekaj idej, kaj vse lahko zavijemo v steklen kozarec, ovit z vrvico, na kateri je pritrjena dobrosrčna misel ali so priložena navodila za uporabo.

Kozarec dobrih misli
V kozarec zapišeš pozitivne, prijetne, spodbudne in motivacijske misli. Kaj želiš bližnji osebi, da se uresniči v naslednjem letu?

Dobrosrčna misel v mini steklenički
V majhno stekleničko vstavi zvitek s kratkim srčnim sporočilom. Vanjo dodaj še pesek s poletnih počitnic, cvetje posušenih vrtnic ali drugih rastlin, nabrane školjke in podobno.

Božično žito ali mini vrt
V steklen ali drug okolju prijazen lonček posadi božično žito ali z manjšimi rastlinami oblikuj mini vrt in ga podari bližnji osebi. Na ličen kartonček zapiši, kaj predstavlja rastoče božično žito.

Juha v kozarcu
Pripravi sestavine za juho in jih plast za plastjo stresi v večji steklen kozarec. Lahko uporabiš sveže sestavine, seveda v primeru ko veš, da bo oseba lahko juho kmalu pripravila. Sicer pa raje izberi suhe sestavine, ki lahko počakajo dlje časa. Kozarcu dodaj recept za pripravo juhe.

Zeliščna rižota ali gobova polenta v kozarcu
Združi sestavine za zeliščno rižoto (riž, raznolika suha zelišča, posušena zelenjava kot je posušen grah, kumina, poper, sol in druge začimbe po okusu) ali sestavine za gobovo polento (koruzni zdrob, suhe gobe, kumina, poper, sol, lahko tudi suh grah). Zmešaj, zavij in podari hitro pripravljen domači obrok!

Kozarec kokic
Zakaj pa ne? Doma pripravi domače kokice in jih podari namesto sladkarij. Primerne so tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena, mlečnih izdelkov in podobno. Na kartonček dopiši še kakšen dober predlog za ogled filma.

Čaj za čajanko
Doma nabrana zelišča ali kupljena pri lokalnemu ponudniku napolni v bombažni mošnjiček ali steklen kozarec, dodaj etiketo z osebnim posvetilom.

Začimbe v kozarcu
V kozarcu lahko podariš že posajene začimbe za vsakodnevno uporabo v kuhinji. Lahko pa kozarec napolniš z zelišči in začimbami s svojega vrta ali od lokalnega ponudnika. Začini življenja svojih bližnjih in jim podari domače začimbe.

Kozarec božičnih začimb
V steklen kozarec dodaj posušene rezine pomaranče in limone, nekaj janeževih zvezd, cimetove palčke, kardamom v zrnju in klinčke.

Olivo olje z začimbami
V olivno olje lahko namočiš različne začimbe (rožmarin, čili, baziliko, česen in podobno). Olje dobi aromatičen okus. Izberi kvalitetno olivno olje slovenskih proizvajalcev.

Ingverjev sirup
Po receptu pripravi ingverjev sirup, ki bližnjim prinaša veliko zdravja in krepi imunski sistem. Pripravi ga tik preden ga podariš, da bo čim bolj svež.

Domač zeliščni sirup
Če si poleti pripravil večjo količino bezgovega, metinega, melisinega ali žajbljevega sirupa, ga lahko podariš najbližjim. Sirup tudi kupiš pri lokalnih ponudnikih, najdeš tudi kvaliteten in izredno zdrav sirup aronije.

Domača marmelada
Kakijeva marmelada je sila preprosta za pripravit in če si zamudil/a sezono poletnih sadežev, imaš še vedno priložnost, da pripraviš domačo marmelado iz sezonskega sadja. Trenutno je tudi sezona pomaranč in mandarin, morda pripraviš pomarančno marmelado ali pomarančni liker. Sicer pa lahko podariš katerokoli domačo marmelado iz shrambe.

Med
Podariš lahko med lokalnega (ekološkega) ponudnika. Lahko pa iz medu ustvariš kaj novega, na primer mu dodaš cimet ali narediš medeni napitek z ingverjem, limono, cimetom in medom, ki krepi zdravje.

Piškoti v kozarcu
V kozarec lahko položiš že pripravljene domače piškote ali pa le sestavine za pripravo piškotov ter priložiš na roke napisan recept. Lično zaviješ in podariš ljubitelju sladkih dobrot.

Kozarec s hrano za ptice
Kdor je ljubitelj ptic, bo iskreno vesel ptičje hrane. Nasuj jo v steklen kozarec in na kartonček dopiši pozitivno misel za novo leto.

Čas zase v slani kopeli
Steklen kozarec napolni z grobo morsko soljo in dodaj začimbe ali eterična olja, ki ugodno vplivajo na sprostitev telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja