Posted on Leave a comment

Razkrite tančice pisave

Grafološka analiza

Verjetno se, takoj za tem ali je grafologiji sploh za verjeti, vprašaš, kakšne so sploh koristi grafološkega znanja in grafološke analize za posameznika?

Grafologija je veda, ki na podlagi pisave analizira psihološki profil človeka. Je psihodiagnostični test, ki preko določanja grafoloških znakov pisave grafologu omogoča , da pripravi celovito analizo pisave ter oceni posameznikov značaj. Med pisanjem na list papirja vsi projiciramo svojo osebnost, vsakič znova se s pisanjem izrazimo in predstavimo navzven in s pisavo nevede pred drugimi odpiramo svoj notranji svet.

Naj ti najprej zaupam, da je danes na področju grafologije opravljeno že mnogo raziskav, ki potrjujejo točnost razlag posameznih znakov v pisavi, poleg tega pa odkrivajo vedno nove povezave. Mene je presenetila informacija najnovejših raziskav, da iz določenih znakov pisave grafolog ugotovi, ali je ženska noseča ali pa lahko opredeli, s katerim zobom imaš težave (oz. prepozna druge težave na zdravstvenem področju). Pisava izraža naše zavedno in nezavedno, vprašanje je le, kako dobro znamo to prebrati.

Poleg tega da forenzično grafologijo uporabljamo v sodnih postopkih, pa grafologijo kot samostojno vedo ali kot predmet znotraj nekaterih študijev poučujejo na nekaterih univerzah v Evropi:

 • Univerza Urbino v Italiji omogoča magistrski študij od leta 2003 dalje,
 • diplomo iz grafologije lahko pridobiš tudi na Lumsa fakulteti v Rimu,
 • Argentinska univerza v Buenos Airesu jo je kot študij priznala leta 1997.
 • Poleg tega lahko študenti izberejo predmete iz grafologije na različnih fakultetah: v Angliji (univerza v Glasglowu), v Nemčiji (univerza v Heidelbergu, Cologne, Minhnu, Fribourgu, Hamburgu, Bielefeldu in v Berlinu) ter v Španiji (univerza v Valenciji, Barceloni, Madridu in drugih mestih).

Kako ti lahko analiza pisave pomaga v vsakdanjem življenju?

Verjetno sam zase meniš, da se dobro poznaš, in priznam, marsikdo danes veliko razmišlja o sebi in svoji osebnih lastnostih, o tem kdo je on sam in kdo je v odnosu z drugimi ljudmi. Nekateri menijo, da vedo vse o sebi, a se poznajo predvsem v okviru lastnih obrambnih mehanizmov. A kljub temu tako prvim kot drugim in tretjim zunanji vpogled na njihovo osebnost lahko koristi na številnih področjih. Analiza pisave omogoča pregled osebnostnih lastnosti na kognitivnem, čustvenem, socialnem in motivacijskem področju.

Poleg osebnostne analize, ki jo uporabljamo za boljše razumevanje samega sebe in lažje sobivanje z drugimi ljudmi, lahko analizo pisave praktično uporabimo pri razumevanju partnerskega odnosa ali družinske dinamike.

Nekatera podjetja se z veseljem odločijo za izdelavo grafološkega profila najožjih kandidatov za prosto delovno mesto ter preverijo njihove managerske ali prodajne sposobnosti. Poleg tega preko pisave grafolog oriše močne in šibke točke v osebnostnem profilu posameznika, ki lahko predstavljajo izhodišče za osebnostni in karierni razvoj zaposlenih.

Meni osebno pa analiza pisave predstavlja zelo dragoceno podporo mladostnikom pri izbiri njihovega poklica. Tudi za starše otrok in mladostnikov je analiza pisave dragocena, saj dobijo globlji uvid in širši pogled na svojega otroka (npr. kakšen je njegov miselni proces, kako se izraža, kako se mu približati, katere so njegove močne in katere šibke točke) in ga lahko v vsakdanjem življenju lažje razumejo.

Vir fotografije: http://madan.org.il/

Vsak zapis izraža trenutni odtis osebnosti

Tvoje razpoloženje in karakterne lastnosti – tiste, ki se jih zavedaš, in tiste, ki se jih ne – se preko fizičnega giba rok s črnilom pisala odtisnejo na papir. Pisanje usmerja kompleksen proces delovanja obeh možganskih hemisfer. V osnovi gre pri pisanju za preplet treh procesov:

 • vizualni proces zajema sledenje oči,
 • gibalni proces obsega fino motoriko, ki skrbi za premikanje roke in držanje pisala,
 • ter kognitivno zaznavni proces, ki preko razmišljanja naše misli ubesedi na fizični ravni.

Pisanje uporabljamo z namenom komuniciranja in izražanja svojih misli in je grafični zapis zavestne vsebine in podzavesti pisca. Na pisavo vedno vpliva razpoloženje pisca, saj gre za odtis osebnosti tistega trenutka, ko oseba piše. V primeru pisanja pod vplivom zdravil, alkohola, večje zaskrbljenosti ali večjega (nenadnega) uspeha ali pozitivnega presenečenja, se tudi ti elementi izrazijo v pisavi. Podobno kot pri drugih psiholoških testih se tudi pri analizi pisave vedno prepozna temeljni karakter osebe, a na končni rezultat in razlago vpliva tudi trenutno počutje osebe. Včasih je dobro je preveriti pisavo v različnih obdobjih, saj tako grafolog lažje analizira, katere lastnosti so odraz osebnosti in kaj vpliv razpoloženja.

Analiza pisave: prava avantura v podzavest človeškega uma

Analiza pisave nam omogoča prepoznati tako zavedne kot nezavedne načine delovanja posameznika. Z vidika osebne rasti vsaka (nova) informacija o sebi omogoča novo razumevanje samega sebe. Tisti, ki želi razumeti podzavestno delovanje svoje osebnosti, je vsekakor pravi avanturist, saj se poda na pogumno pot spoznavanja mogočnih silnic, ki ves čas delujejo nanj. Saj poznaš prispodobo ledene gore, kjer 10% vidnega dela gore (naše zavedno delovanje) temelji na 90% močne in čvrste podlage (podzavestnih teženj), kajne?

Vpogled v zavestno in podzavestno delovanje lastne osebnosti nudi čudovito priložnost za osebni razvoj. Včasih je dobro, da slišimo kakšno razlago ali informacijo o sebi od nepoznane osebe in ne le od sorodnikov in prijateljev (vsekakor so tudi ti nasveti zelo dragoceni). Analiza pisave ti omogoča notranji vpogled in te vodi do še boljšega poznavanja samega sebe. Razumevanje sebe pa je ključ do:

 • lažje komunikacije z drugimi,
 • bolj učinkovitega doseganja osebnih ciljev,
 • bolj pristnih in radostnih medosebnih odnosov,
 • zmanjšanje stresa in bolj konstruktivnega reševanja problemov,
 • večjega osebnega zadovoljstva in iskanja modrosti v sebi.

Ob zavedanju in poznavanju svojih osebnostnih lastnosti lahko z več poguma in strasti podpiramo sami sebe, bolj samozavestno krepimo svoje talente in potenciale ter se bolj uravnoteženo soočimo z izzivi vsakdanjega življenja. Poleg tega razumevanje sebe omogoča bolj harmonično sodelovanje in manj stresno reševanje problemov v medosebnih odnosih. Analiza pisave je en od načinov, ki ti ponuja širše razumevanje samega sebe in tebi dragih oseb.
Naslovna fotografija by Živa Časar Sluga (Alivepine Creative Studio). Živa izraža svojo umetniško nadarjenost s sodobno kaligrafijo in prefinjenim občutkom za fotografijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja