Posted on Leave a comment

Risanje osmic ustvarja pretočnost življenja


Vsi poznamo simbol za neskončnost – ležečo osmico . Vprašanje pa je, ali se zavedamo moči, ki jo ta simbol ustvarja? Z zavestno uporabo simbola neskončnosti v vsakdanjem življenju lahko najdemo harmonijo in ravnotežje v vseh pogledih. V prispevku (v dveh delih) s teboj delim kar nekaj idej za razmislek in praktično uporabo simbola vsak dan znova. Možnosti za uporabo pa so tako raznolike kolikor si jih lahko izmisli tvoja domišljija.

Ker me je k raziskovanju pomena in moči znaka neskončnosti spodbudilo znanje grafologije, želim naprej predstaviti pomen osmice v pisavi posameznika. V nekaterih pisavah se osmice pojavijo relativno pogosto, predvsem v črkah f, g, s, lj. Takšnega načina pisanja nas v šoli niso učili, ampak so ga nekateri posamezniki razvili sami po sebi. V grafološkem jeziku osmice in druge poteze za fluidnost predstavljajo fluidno delovanje osebe. Fluidnost, ki jo ustvarimo s pisanjem osmic, najlažje primerjam s pretočno vodo, ki ves čas teče. Fluidnost ponazarja bister, žuboreč potoček ali potujočo reko, polno svežine in življenja, kjer voda ves čas nežno, a vztrajno teče s tokom, teče čez brzice in vedno najde pot mimo ovir. Kot voda tudi fluidne poteze v pisavi potekajo tekoče, brez ostrih in nenadnih sprememb in iznajdljivo iščejo pot naprej.

“Z zavestno uporabo simbola neskončnosti v vsakdanjem življenju lahko najdemo harmonijo in ravnotežje v vseh pogledih.”

Fluidnost mišljenja se v pisavi pokaže v obliki osmice. Gre za gladke, precej elegantne poteze, zapisane brez poškodb in ostrin, ki se najpogosteje pojavijo pri črki f in g (figa), pa tudi mali ali veliki črki S (Sonja), veliki črki J (Jana), H (Hana) in G (Gaja). Poleg tega fluidnost mišljenja v pisavi prepoznamo tudi po gladkih potezah, ki povezujejo črke med seboj (kot kažejo zelene puščice na spodnji fotografiji), največkrat pri povezavah pik in strešic z naslednjo črko ter povezavo črtice na t (ali druge prečne poteze pri velikih črkah) z naslednjo črko.

Osmice v črkah f, g, s, lj.

Pisava, ki vključuje osmice in fluidne poteze, pri posamezniku izraža izjemen potencial za izražanje. V kolikšni meri oseba ta potencial uresničuje v svojem življenju je odvisno od številnih dejavnikov: lahko ga uporablja za nastopanje pred občinstvom, lahko gre za odličnega predavatelja, govorca na radiu, kreativnega pisca ali dobrega plesalca. Možno je tudi, da oseba tega potenciala ne izkorišča v polni meri ali ga v vsakdanjem življenju sploh še ni pričela uresničevati. V kolikor pisava ne pokaže večjih strahov in čustvenih obramb, je oseba spretna tudi z izražanjem svojih občutkov. A fluidnost v pisavi pozitivno vpliva predvsem na elegantno sposobnost miselnega prilagajanja (tj. vzdrževanje ravnotežja med miselnim svetom posameznika in zunanjim realnim svetom) in hitrega povezovanja informacij. Osebo odlikuje sposobnost hitrega (tekočega) mišljenja, gladkega prehajanja iz ene teme na drugo, ne da bi pri tem izgubila rdečo nit ter spretnega povezovanja različnih informacij. Izražanje in opisovanje (misli, idej, čustev, potreb) z besedami je dokaj lahkotno in ustvarjalno. Gre za lastnost, ki osebi omogoča dobro (lahko tudi izjemno) pisno in ustno izražanje ter vpliva na učinkovito komunikacijo na splošno. Takšen način mišljenja spodbuja iznajdljivost in vodi v učinkovito reševanje problemov.


Fluidne poteze pri povezovanju črk.
Osmice pri velikih črkah F, S, H, J, L, G.

Znan ameriški grafolog Bart Baggett je v enem od svojih predavanj povedal zgodbo o govorcu na radiu, ki je nenadoma izgubil svoj glas. Govorec je Barta vprašal za nasvet, kako si lahko povrne svoj glas. Bart je izgubo glasu povezal s sposobnostjo izražanja, zato je govorcu predlagal, da vsaj 30 dni večkrat na dan riše osmice, saj je ta znak v grafologiji najmočneje povezan z izražanjem, poleg tega pa ustvarja ravnovesje. Rezultat je oba presenetil, saj je govorec ne le pridobil svoj glas nazaj, njegova sposobnost govorjenja je bila po 30 dneh vztrajnega pisanja osmic 80%. Z majhnimi koraki preko gibanja rok in telesa lahko vplivamo na možganske strukture in nevronske povezave. Ta zgodba me je spodbudila, da tudi sama raziščem, kje vse me (poleg v pisavi) v vsakdanjem življenju spremljajo osmice in na kakšen način jih lahko spontano umestim v svoje dnevno gibanje (preberi drugi del prispevka). Poleg tega sem pričela tudi s 30-dnevnim pisanjem osmic, saj me zanima, kakšno presenečenje me čaka na koncu. Kdor je bolj ustvarjalne narave pa lahko iz osmic sestavi mandalo in jo nato pobarva.

Dnevno pisanje osmic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja